Menu
Når kørekortet udløber, skal det fornyes. Men hvornår og hvordan fornyer man sit kørekort? Det kan være lidt svært at finde ud af, så her er en komplet guide til fornyelse af kørekort. Vi gennemgår alt, du skal vide om kørekort fornyelse – fra priser til proceduren. Læs med her, og få styr på fornyelsen af kørekortet.
Udgivet 20-04-2023 Mads Nielsen
Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal forny dit kørekort, så læs med her. Det er vigtigt, at du ansøger om fornyelse af kørekort INDEN udløbsdatoen, hvis du fortsat ønsker at køre bil – du må nemlig ikke køre med et udløbet kørekort. Når du har ansøgt om fornyelse af dit kørekort, får du udleveret et midlertidigt kørekort, som er dit gyldige kørekort, indtil dit nye kørekort kommer.
Du skal dog være opmærksom på, at det midlertidige kørekort kun er gyldigt i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. Har du brug for at køre i andre lande, inden du kan få dit nye kørekort, får du brug for et midlertidigt erstatningskørekort, hvis du vil kunne køre i udlandet, mens du venter på, at dit ny kørekort kommer med posten.
Er du i tvivl om dit kørekorts gyldighed, kan du altid se den gældende udløbsdato, som er trykt på kørekortet:
Uanset hvad er det den udløbsdato, der er trykt på kørekortet, du skal rette dig efter i forhold til fornyelse af kørekort; med mindre du har et af de gamle folde-kørekort, så skal det fornyes til et af de nye lyserøde plastikkort inden 18. januar 2033. Når du fornyer dit kørekort, vil dit nye kørekort som udgangspunkt have en gyldighed på 15 år.
Dit kørekort til bil eller motorcykel kørekort (kategori LK, AM, A1, A2, A, B, B/E og T/M) har som udgangspunkt en gyldighed på 15 år, med mindre det er udstedt med kortere gyldighed – det kan for eksempel være af helbredsmæssige grunde. Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at medbringe en lægeerklæring for at få fornyet kørekort i gruppe 1 – med mindre dit kørekort har været udstedt med kortere gyldighed pga. dit helbred.
Kørekort til lastbil, bus (C1, C, D1, D, C1/E, C/E, D1/E og D/E) og erhvervsmæssig personbefordring (som det så fint hedder) gælder som udgangspunkt i 5 år – med mindre du er over 70 år (mere om det længere nede). For at få fornyelse af lastbil kørekort eller andre kategorier i gruppe 2 skal du altid vedlægge en lægeerklæring i din ansøgning om fornyelse af stort kørekort.
Når dit kørekort nærmer sig udløbsdatoen, skal du forny det. For at få fornyet dit kørekort, skal du møde personligt op på Borgerservice i din kommune – inden du dukker op, bør du undersøge, om tidsbestilling er nødvendigt i din kommune, så du ikke går forgæves. Det er så op til den enkelte kommune at vurdere, om betingelserne for kørekortfornyelse er opfyldt.
Når du afleverer din ansøgning, er det vigtigt, at du kan dokumentere, du er dig. Derfor skal du medbringe dit gamle kørekort (hvis det er af EU-modellen) eller dit pas (hvis det er gyldigt). Har du ingen af delene, skal du tage din originale fødsels-, navne- eller dåbsattest, dit sundhedskort eller lignende legitimation samt billede-ID.
Når du møder op på Borgerservice, skal du medbringe:
Bruger du kørekort-appen? Når du skal forny dit kørekort på Borgerservice, er det vigtigt, at du medbringer dit fysiske kørekort. Når du har fået dit duplikatkørekort, skal du oprette dig igen i appen.
Der er meget specifikke regler for, hvilke billeder der kan blive godkendt som kørekort foto. Blandt andet skal billedet måle 35×45 mm, hvoraf hovedet (målt fra hårtop til hagespids) fylder 30-36 mm, og billedet skal være af god kvalitet – undersøg reglerne på forhånd.
Du behøver som udgangspunkt ikke medbringe en lægeattest, når du søger om kørekort fornyelse i kategorierne AM, A1, A2, A, B, B/E og T/M – med mindre dit kørekort tidligere har været udstedt med kortere gyldighed på grund af dit helbred; så skal du vedlægge en lægeattest, når kørekortet skal fornys.
Søger du om fornyelse af kørekort i kategorierne C1, C, D1, D, C1/E, C/E, D1/E, D/E eller kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, skal du derimod altid vedlægge en lægeattest.
Kørekort fornyelse er ikke det samme som en generhvervelse af kørekort. Skal du som følge af en betinget/ubetinget frakendelse af kørekortet eller et kørselsforbud generhverve dit kørekort, skal du op til en kontrollerende køreprøve. Det behøver du ikke, når der bare er tale om kørekort fornyelse.
Der kan være mange grunde til navneændringer; måske er du blevet gift og har fået nyt efternavn, måske har du skiftet navn, fordi du ikke følte, at dit gamle navn passede til dig – eller noget helt tredje. Uanset hvad, så stemmer navnet på dit gamle kørekort ikke længere overens med dit borgerlige navn; og hvad gør man så?
Det er ikke lovpligtigt at få et nyt kørekort, hvis du ændrer navn; men du kan naturligvis godt ansøge om et såkaldt duplikatkørekort, hvor dit nye navn fremgår. Et duplikatkørekort er sådan set en kopi af dit nuværende kørekort, bare med dit nye navn.
For at få et duplikatkørekort skal du igennem samme proces som ved fornyelse af kørekortet; du skal møde personligt op på din kommunes Borgerservice – husk at tjekke, om din kommune kræver tidsbestilling – og medbringe foto og ID. Søger du om et duplikatkørekort, fordi dit gamle kørekort er blevet væk/stjålet, skal du skrive under på, at dit kørekort er bortkommet. Du har desuden pligt til at aflevere dit gamle kørekort på kommunen, hvis det skulle dukke op igen.
Et duplikatkørekort (nyt kørekort) koster 280 kr. (2022) at få udstedt. Du kan få udstedt et duplikatkørekort, hvis du:
Husk, at alle kørekort, der bliver udstedt efter 19. januar 2013, højest er gyldige i 15 år. Kørekortets gyldighed kan være kortere afhængigt af din alder, dit helbred og dit kørekorts kategorier.
Processen for fornyelse af dit kørekort er den samme, uanset hvor gammel du er. Fornyelse af kørekort 70 år er relevant for de fleste, der har taget deres kørekort inden 2013, da disse kørekort udløber på kortholderens 70-års fødselsdag. Du kan tidligst forny dit kørekort 3 måneder inden, du fylder 70 år. Det gør du ligesom alle andre ved at møde personligt op i din kommunes Borgerservice.
Gruppe 1: Når du ansøger om at få fornyet dit kørekort til bil eller motorcykel behøver du som udgangspunkt ikke medbringe en lægeattest, hvis dit kørekort ikke tidligere har været udstedt med kortere gyldighed på grund af dit helbred.
Gruppe 2: Søger du om fornyelse af stort kørekort (fornyelse af kørekort til lastbil eller bus) eller erhvervsmæssig personbefordring, ændrer reglerne sig lidt, når du fylder 70; kørekortet gælder nemlig i kortere tid.
Søger du om fornyelse af kørekort 75 år på tidspunktet for udstedelsen, vil dit kørekort i gruppe 2 skulle fornyes hvert andet år, og er du fyldt 80 år, skal kørekortet fornyes hvert år. Kørekort i gruppe 1 er derimod ikke begrænset af din alder – men dine helbredsmæssige forhold kan medføre en kortere gyldighedsperiode.
På borger.dk kan du vælge din kommune og se de specifikke retningslinjer for fornyelse af kørekort, bestille tid til fornyelse af kørekort samt finde information om kørekort fornyelse. Ikke alle kommuner har krav om tidsbestilling, men undersøg det gerne på forhånd, så du ikke går forgæves.
Hvis dit kørekort er udløbet for mere end tre år siden, vil du som udgangspunkt skulle aflægge (og bestå) en teoriprøve og en praktisk køreprøve, før du kan få et nyt kørekort.
Vi håber, du har fået et overblik over fornyelse af kørekort og svar på alle de spørgsmål, du måtte have om emnet.
Du skal have fornyet dit kørekort, inden det udløber. Udløbsdatoen fremgår på kørekortet; kørekort udstedt efter 19. januar 2013 er som udgangspunkt gyldige i 15 år, mens kort udstedt inden denne dato typisk er gyldige indtil kortholders 70-års fødselsdag.
Det koster typisk mellem 140 kr. og 280 kr. at få fornyet sit kørekort. Prisen afhænger af kørekortets type.
Hvad koster et nyt kørekort 2022?
Nej, for at forny dit kørekort skal du møde personligt op på Borgerservice i din kommune. Det kan være nødvendigt at bestille tid inden.
Hvis du har glemt at forny dit kørekort, inden det udløber, må du ikke køre bil, da du ikke har noget gyldigt kørekort. Når du ansøger om at få fornyet kørekortet, får du udleveret et midlertidigt kørekort, og så må du køre bil igen (hvis det er mindre end 3 år siden, dit kørekort udløb)
Alle kørekort har en udløbsdato – når kørekortets gyldighed udløber, skal det fornyes. Er dit kørekort blevet meget slidt eller skadet, kan du ansøge om et såkaldt duplikatkørekort.
Er dit kort knækket, ødelagt eller så slidt, at det er svært at tyde skrift, stempler, billede o.lign. er det ikke gyldigt, og du skal ansøge om et duplikatkørekort.
Det er ulovligt at køre uden et gyldigt kørekort. Første gang udløser det en bøde på 7.000 kr., anden gang 8.500 kr., og hvis man bliver stoppet uden et gyldigt kørekort 3 gange inden for 3 år, kan køretøjet blive konfiskeret.
Prisskema:
Forny kørekort, som er udstedt med kortere gyldighed grundet helbred
0 kr.
Forny kørekort C1, C, D1, D, C1/E, C/E, D1/E eller D/E (for ansøgere under 75 år)
180 kr.
Forny kørekort til erhvervsmæssig personbefordring
280 kr.
Forny kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, hvis kørekortet er udstedt med kortere gyldighed grundet helbred
120 kr.
Forny kørekort med kørelærergodkendelse
280 kr.
Forny andre kørekort end de ovenfor nævnte
140 kr.
Udstedelse af midlertidigt erstatningskørekort (andre end LK/AM)
170 kr.
Udstedelse af duplikatkørekort (andre end LK/AM)
280 kr.
Udstedelse af midlertidigt erstatningskørekort eller duplikatkørekort til LK eller AM
140 kr.
Kilder: