Når kørekortet er i hus, er det svært at vente med at komme ud at køre – men det kræver naturligvis en bil. Når du står over for at skulle anskaffe dig en bil, er der mange overvejelser at tage stilling til. Én af de største beslutninger er, om du vil købe eller lease bilen. Leasing er blevet stadig mere populært i de seneste år, og mange bilentusiaster såvel som almindelige bilister overvejer denne mulighed. Men kan det virkelig betale sig at lease en bil? I dette blogindlæg vil vi udforske fordele og ulemper ved leasing og give dig en bedre forståelse af, hvornår leasing kan være en fordelagtig løsning.
Hvad er leasing?
Før vi dykker ned i detaljerne, lad os kort forklare, hvad leasing er. Leasing er en aftale, hvor du betaler for brugen af en bil i en bestemt periode ved at betale en månedlig leasingydelse. Der findes forskellige typer leasing, herunder finansiel leasing, operationel leasing og splitleasing. Finansiel leasing minder mere om et traditionelt billån, hvor du til sidst ejer bilen, mens operationel leasing er mere som en langvarig lejeaftale, hvor du afleverer bilen tilbage efter leasingperioden. Sammenlignet med privatleasing er en flexleaset bil mere din egen, da den ikke skal afleveres tilbage til leasingselskabet igen. Operationel leasing indebærer normalt lavere månedlige ydelser, men man ejer ikke bilen ved leasingperiodens udløb.
Hvad er operationel leasing?
Operationel leasing er en form for leasing, hvor du lejer bilen i en aftalt periode og derefter returnerer den ved leasingperiodens udløb. Leasinggiveren bevarer ejerskabet af bilen. Fra et økonomisk perspektiv er det typisk dyrere end finansiel leasing, da du ikke opnår nogen form for ejerskab. Til gengæld er denne leasingform ofte mere fleksibel, da der findes leasingaftaler, som løber fra måned til måned, og derfor er nemmere at opsige. En anden fordel er, at service og vedligehold af bilen typisk er inkluderet i prisen. Dog skal du være opmærksom på, at leasingfirmaet kan have ret til at ophæve kontrakten og tage bilen tilbage, hvis du ikke opfylder deres betingelser – det kan være ting som ubetalte fartbøder i bilen, klip i kørekortet, vanvidskørsel eller spirituskørsel.
Hvad er privatleasing?
Privatleasing er et andet ord for operationel leasing eller langtidsleje af en bil. Udlejeren beholder ejerskabet af bilen, og du lejer den i en aftalt periode og returnerer den derefter. Privatleasing findes også som løbende måned-til-måned-kontrakter, der kan være lettere at opsige end langsigtede finansielle leasingaftaler. Denne type leasing er velegnet til dem, der måske kun har brug for bilen i en kort periode eller ikke ønsker den ekstra risiko, der er forbundet med at være bilejer.
Hvad er finansiel leasing?
I løbet af leasingperioden er der sådan set ingen stor forskel på finansiel leasing og privatleasing (operationel leasing), men når leasingaftalen udløber, har du enten afbetalt bilen helt eller kan frikøbe den for restbeløbet, så du ender som bilejer. Det er med andre ord finansieringen af bilen i form af en leasingaftale. En af fordelene ved flexleasing er dog, at du ikke skal betale den fulde registreringsafgift ved køb og indregistrering, men kan fordele den over leasingperioden. Du skal hver måned betale et fast beløb og en vis procentdel af registreringsafgiften på bilen. Efter leasingperioden er det dog dit ansvar at finde en køber til bilen, hvis ikke leasingfirmaet garanterer tilbagekøb.
Hvad er flexleasing?
Flexleasing er det samme som finansiel leasing. Det er et alternativ til finansiering med et billån. Fordelen er, at du kan tjene en del af beløbet ind igen ved gensalg, men ulempen er, at du ofte selv har ansvar for at komme af med bilen igen. Denne type leasing har typisk en lavere ydelse end privatleasing, fordi det her forventes at du tager ansvar for alle de udgifter, der er forbundet med bilen; herunder reparationer, vedligehold og værditab under leasingperioden. Hvis du vælger flex leasing (finansiel leasing), er der grundlæggende to ting, du skal være opmærksom på; hvem skal finde en køber, og hvad er restværdiens størrelse ved leasingaftalens ophør?
Hvad er restværdi leasing?
Når man snakker om leasing, er restværdien kun relevant for dig som leasingtager, hvis der er tale om finansiel eller flexleasing. Restværdien er den forventede værdi, bilen har efter leasingperioden. Bilens restværdi (også kaldet scrapværdi) er udregnet uden moms og registreringsafgift, og derfor skal du være opmærksom på, om den angivne restværdi er realistisk – du kan nemlig ende med at hæfte for differencen.
Hvad er splitleasing?
Splitleasing kan også kaldes deleleasing, hvor bilen både bruges privat og i forbindelse med arbejde. Der er tale om en leasingkontrakt indgået mellem leasingfirmaet, et CVR-nummer og en privatperson. Dermed deles leasingaftalen mellem en medarbejder og virksomheden. Fordelene kan være, at privatpersonen ikke beskattes for fri bil, bibeholder sit befordringsfradrag og kun betaler en forholdsmæssig andel af udgifterne, mens virksomheden ikke har alle udgifter forbundet med anskaffelsen. Ved erhvervsleasing er prisen eksklusiv moms.
Så hvad er forskellen på operationel og finansiel leasing?
Operationel leasing og finansiel leasing er to hovedtyper af leasingaftaler, der bruges i erhvervslivet. De har forskellige karakteristika og kan være passende afhængigt af virksomhedens behov og forhold.
- Operationel Leasing
Operationel leasing svarer til det, vi normalt tænker på, når vi tænker på leje eller leasing. I denne form for leasingaftale ejer udlejer (leasinggiveren) det leasede aktiv og er ansvarlig for vedligeholdelse og forsikring. Leasingtageren (lejeren) betaler for at bruge aktivet i en begrænset periode. Operationelle leasingaftaler er normalt kortere end aktivets økonomiske levetid, og når leasingperioden udløber, returneres aktivet til udlejeren.
- Finansiel Leasing
Finansiel leasing, også kendt som kapitalleasing, er mere som en udvidet betalingsplan for køb. I denne type leasingaftale er leasingtageren ansvarlig for vedligeholdelse og forsikring, og leasingperioden er normalt tæt på eller endda overskrider aktivets økonomiske levetid. Ved slutningen af leasingperioden har leasingtageren ofte mulighed for at købe aktivet til en reduceret pris.
Forskellene mellem operationel og finansiel leasing kan opsummeres således:
- Ejerskab: Ved operationel leasing forbliver ejerskabet af aktivet hos udlejeren, mens det ved finansiel leasing typisk overføres til leasingtageren over tid.
- Risiko og belønning: Ved operationel leasing bærer udlejeren risikoen for værdiforringelse og nyder godt af eventuel restværdi, mens dette ved finansiel leasing typisk overføres til leasingtageren.
- Varighed: Operationelle leasingaftaler er ofte kortere, mens finansielle leasingaftaler er længere og ofte strækker sig over det meste eller hele aktivets økonomiske levetid.
- Vedligeholdelse og forsikring: I en operationel leasingaftale er udlejeren normalt ansvarlig for vedligeholdelse og forsikring, mens leasingtageren er ansvarlig for disse i en finansiel leasingaftale.
Disse forskelle betyder, at operationel leasing kan være mere passende for virksomheder, der ønsker at bruge højteknologisk udstyr, som hurtigt bliver forældet, mens finansiel leasing kan være mere passende for virksomheder, der ønsker at erhverve fast ejendom eller langvarigt udstyr uden at skulle betale hele købsprisen på forhånd.
Hvad koster det at lease en bil?
Der er forskellige faktorer, der påvirker prisen på leasing. For eksempel:
– Jo lavere månedlig ydelse, des flere driftsomkostninger skal du forvente at varetage.
– Jo højere udbetaling, des lavere månedlig ydelse.
– Jo længere bindingsperiode, des lavere månedlig ydelse.
Prisen for at lease en bil kan variere meget, men udgifterne kan inddeles i tre segmenter; før, under og efter leasingperioden.
Betaling før du får din leasingbil
Før du kan køre din drømmebil ud fra forhandleren eller leasingselskabet, er det i nogle tilfælde nødvendigt at betale en førstegangsydelse eller udbetaling (engangsydelse) samt eventuelle gebyrer. Det kan afhænge af bilens værdi, leasingperioden samt andre faktorer. Den månedlige ydelse er dog lavere, når der er betalt en førstegangsydelse.
Udgifter under leasingperioden
Under leasingperioden skal du betale en månedlig leasingydelse til din udbyder, men der er også andre udgifter forbundet med at have en bil, og det er meget forskelligt, hvor stor en del af disse omkostninger leasingfirmaerne inkluderer i leasingprisen. Det kan du læse mere om længere nede.
Omkostninger efter leasingaftalens udløb
Ved operationel leasing kan der være nogle ekstra omkostninger, du kan støde på, når din leasingperiode er slut, og du skal aflevere bilen. Hvis du har kørt mere end det aftalte antal kilometer, kan du komme til at betale for overkørte kilometer. Ligeledes kan du blive pålagt et afleveringsgebyr og eventuelle omkostninger for udbedring af skader, der er sket i løbet af leasingperioden. Hvis der er tale om finansiel leasing, vil du i nogle tilfælde hæfte for forskellen mellem bilens anslåede restværdi og den faktiske salgspris efter endt leasing.
Hvordan fungerer leasing af bil?
At lease en bil fungerer på samme måde som at leje, hvor du betaler et fast beløb hver måned. Vilkårene for din leasingaftale afhænger af den specifikke aftale, du underskriver med forhandleren eller leasingselskabet. I denne aftale fremgår det, hvilke udgifter, der er dækket ind i leasingaftalen, og hvilke du selv skal varetage ud over leasingprisen.
Udbetaling og begrænsninger – Hvad er inkluderet i leasingprisen?
Måske ønsker du friheden ved at have bil, men har ikke økonomi til de uforudsete udgifter, der kan komme som bilejer. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du skal betale ud over den månedlige leasingydelse. Som sagt kan det variere meget, så det kan godt svare sig, at holde tungen lige i munden, når du sammenligner leasingtilbud.
Hvad koster det at have bil? Her er nogle omkostninger, der er forbundet med at have en bil:
☐ Afgifter (grøn ejerafgift / CO2-ejerafgift / vægtafgift)
☐ Vejhjælp
☐ Forsikringer (kasko- og lovpligtig ansvarsforsikring)
☐ Service og vedligehold
☐ Skader, slid og reparationer
☐ Dæk og hjulskift
☐ Sprinklervæske og motorolie
☐ Brændstof (diesel / benzin / el)
☐ Bilsyn (hvert andet år)
Når du leder efter den bedste leasing pris, skal du altså tage med i dine betragtninger, hvor mange af disse omkostninger, der er inkluderet i det pågældende leasingtilbud. Brændstof er sjældent med i prisen, mens de fleste privatleasingaftaler dækker vedligeholdelse og reparationer. Ved flexleasing vil du typisk skulle varetage flere af disse udgifter selv.
Hvad koster leasing af en…?
Men hvad koster det at lease en bil? Det kommer meget an på, hvilken bil du har i tankerne.
Hvad koster det at lease en lille bil?
Microbiler er nogle af de billigste – også at lease. Du kan finde tilbud helt ned til 1.500,- om måneden, men når alle omkostninger (bortset fra brændstof) er regnet sammen, vil det koste ned til omkring 2.300,- om måneden at lease en lille bil.
Hvad koster det at lease en Fiat 500?
En Fiat 500 kan koste ned til cirka 1.500,- pr. måned, men den faktiske pris (når afgifter, forsikringer, service osv. er medregnet) vil ligge på omkring 3.100,- om måneden.
Hvad koster det at lease en Porsche?
Finansiel leasing af en fabriksny Porsche kan koste alt fra 6.000,- til 50.000,- pr. måned afhængigt af modellen. Vælger du at lease en brugt Porsche, kan du være heldig at finde leasingtilbud ned til omkring 5.000,- pr. måned.
Hvad koster det at lease en Mercedes?
Igen afhænger det meget af, hvilken model du vælger, og hvorvidt bilen er fabriksny. Flexleasing af en ny Mercedes koster typisk mellem 5.000,- og 40.000,- pr. måned, mens du kan være heldig at finde en brugt Mercedes helt ned til 1.500,- om måneden – men så skal du også regne med at varetage de fleste driftsomkostninger selv.
Hvad koster det at lease en Tesla?
Afhængigt af om du vil lease en ny eller brugt Tesla, kan prisen også variere en del; fra omkring 2.000,- pr. måned for flexleasing af en billig, brugt Tesla til over 10.000,- månedligt for privatleasing af en fabriksny variant (stadig de billigere Model 3 og Model Y).
Hvad kan bedst betale sig leasing eller køb af bil?
Om det bedst kan betale sig at lease eller købe en bil, afhænger af flere faktorer, og det kan variere fra person til person. Her er nogle overvejelser:
- Finansielle Overvejelser: Ved leasing betaler du en fast månedlig ydelse, og der er ofte ingen eller en meget lille førstegangsydelse. Hvis du køber bilen, skal du enten betale hele købsprisen på én gang eller finansiere købet med et lån, der skal afdrages over tid.
- Kørselsbehov: Hvis du kører meget, kan leasing være dyrere, da leasingaftaler ofte har begrænsninger på, hvor mange kilometer du kan køre om året.
- Bilens Alder: Hvis du er tilfreds med en brugt bil, kan det ofte bedre betale sig at købe, da værditabet er størst i de første år af en bils liv.
- Vedligehold og Service: Ved leasing er vedligeholdelse og service ofte inkluderet i aftalen, mens du som bilejer selv skal betale for reparationer og vedligeholdelse.
- Skift af Bil: Hvis du godt kan lide at skifte bil ofte, kan leasing være en fordel, da du typisk indgår en leasingaftale for en periode på 2-4 år. Hvis du køber, kan det være dyrt og besværligt at skifte bil ofte.
- Ejerskab: Hvis det er vigtigt for dig at eje din bil, så skal du købe den. Med leasing betaler du for brugsretten, men ejer ikke bilen.
Hver situation er unik, og det anbefales at tage rådgivning fra en finansiel rådgiver eller en bilforhandler for at træffe den bedste beslutning for din situation.
Kan det svare sig at lease en bil, eller kan det bedre betale sig at købe? Der er desværre ikke et endeligt facit til dette spørgsmål. Det afhænger virkelig af dine personlige præferencer og din situation. Hvis du er på udkig efter en bil, der er dyrere, end hvad du har råd til, kan leasing være vejen frem, da det normalt kræver lavere månedlige betalinger. På den anden side kan leasing også ende med at blive den dyreste løsning i det lange løb, hvis du ikke tager højde for alle de gebyrer og omkostninger, der er forbundet med det. I sidste ende afhænger det virkelig af, hvad der fungerer bedst for dig.
Fordele ved leasing:
- Lavere ydelser: Leasing kræver ofte en mindre indledende investering og en lavere månedlig ydelse sammenlignet med at finansiere eller købe en bil. Du behøver ikke at betale den fulde købspris, men i stedet betaler du en mindre udbetaling og en månedlig leasingydelse.
- Større fleksibilitet: Leasing giver dig mulighed for at skifte bil regelmæssigt, når leasingperioden udløber. Dette kan være fordelagtigt, hvis du ønsker at køre i en nyere model eller skifte til en anden type bil, f.eks. fra benzin til el.
- Færre vedligeholdelsesudgifter: Hvis du vælger operationel leasing, kan du ofte undgå store vedligeholdelsesudgifter. Afhængigt af leasingaftalen kan service og vedligeholdelse være inkluderet, hvilket kan give dig ekstra tryghed. Da du ikke ejer bilen, er du heller ikke påvirket af bilens værditab over tid.
Ulemper ved leasing:
- Ingen ejerskab: Ved leasing ejer du ikke bilen, og du må typisk ikke modificere den eller tilpasse den efter eget ønske. Du betaler for brugen af bilen, men den tilhører leasingselskabet. De kan også sætte begrænsninger for brugen – hvem må køre bilen, må bilen køre i udlandet, er der kæledyr/rygning tilladt i bilen og lignende.
- Økonomiske betragtninger: Leasing indebærer en kontrakt med faste betalinger over en bestemt periode, hvilket kan være en økonomisk binding. I nogle tilfælde kan leasing være dyrere på lang sigt sammenlignet med at købe en bil og beholde den i længere tid.
- Kilometerbegrænsning: De fleste leasingaftaler har en begrænsning for, hvor mange kilometer du må køre i løbet af leasingperioden, og du kan blive pålagt gebyrer for overkørte kilometer.
- Langsigtet omkostning: Selvom de månedlige ydelser er lavere, kan leasing over en længere periode blive dyrere end at købe en bil. Det er vigtigt at beregne de samlede omkostninger ved leasing, herunder udbetaling, månedlige ydelser og eventuelle gebyrer.
Hvornår kan det betale sig at lease en bil?
Spørgsmålet om, hvornår det kan betale sig at lease en bil, har ikke et entydigt svar. Det afhænger af din personlige økonomiske situation, kørselsbehov og præferencer. Før du træffer en beslutning, anbefales det at undersøge forskellige leasingaftaler, sammenligne priser, betingelser og vilkår fra forskellige leasingselskaber. Leasing kan være en fordel, hvis man ønsker lavere månedlige omkostninger, ingen bekymring for værditab og mulighed for at skifte bil regelmæssigt. Dog bør man være opmærksom på ulemperne ved leasing, såsom manglende ejerskab og langsigtet økonomisk binding.
Husk, at priserne på leasing kan variere afhængigt af leasingtypen, lejeperiodens længde, størrelsen på førstegangsydelsen, hvor stor en del af driftsomkostningerne, der er dækket af leasingprisen, bilmodellen og eventuelle ekstraudstyr. Det er altid bedst at indhente tilbud fra forskellige forhandlere for at få den bedste leasingaftale, der passer til dine behov og budget.
Leasing kan være en fordel, hvis du:
– Ønsker at skifte bil oftere og nyde godt af ny teknologi og funktioner.
– Ikke har råd til at købe en bil kontant eller finansiere den.
– Vil undgå uforudsete udgifter i forbindelse med at have bil.
Du skal være opmærksom på:
- Dit kørselsbehov i forhold til de km, der er inkluderet i leasingaftalen.
- Hvor mange af driftsomkostningerne, der er dækket af leasingprisen.
- Hvor længe du er bundet af leasingaftalen (det kan være alt fra 1 til 36 måneder).
- Risiko for ekstraregninger ved tilbagelevering.