Hvornår skal man have trailerkørekort?
Er du i tvivl om, hvorvidt du må køre bilen med trailer, hvis du har kørekort til personbil (almindeligt B-kørekort)? Så skal du læse med her, hvor vi vil besvare alle spørgsmål, du har, om kørsel med trailer og trailerkørekort.
Skal man have trailerkørekort for at køre med trailer?
Personbiler med anhængertræk kan køre med en påhængsvogn – det kan være en campingvogn, bådtrailer, hestetrailer, boogietrailer eller autotrailer. Det har ikke noget at sige, hvilken type anhænger, der er tale om – derimod er det afgørende, hvor meget traileren vejer. Så hvor tung en påhængsvogn må du trække med et kategori B kørekort, og hvornår skal man have trailerkørekort?
Når du kører med trailer – uanset type – skal du altid huske:
- Hvor meget bilen må trække
- Hvor meget dit kørekort lader dig trække
- Korrekt læsning af trailer
- Hvor hurtigt du må køre med trailer
Hvor meget må bilen trække?
På bilens registreringsattest kan du se, hvor meget bilen må trække – den tilladte påhængsvognsvægt. Denne vægtgrænse henviser altid til anhængerens totalvægt; altså hvor meget traileren vejer med læs.
Hvor stor trailer må føreren køre med?
Men bare fordi bilen må trække traileren, betyder det ikke nødvendigvis, at du må køre bilen med et almindeligt B kørekort.
Uden trailerkørekort må du gerne køre med trailer, hvis:
- trailerens totalvægt ikke overstiger 750 kg (og bilen er godkendt til at trække det)
eller
- vogntogets totalvægt (vægten af både køretøj og anhænger med læs) ikke overstiger 3.500 kg
Det vil sige, at hvis traileren og dens læs vejer mindre end 750 kg, og bilen må trække den vægt, behøver du ikke trailerkørekort – heller ikke selvom totalvægten på vogntoget bliver højere end 3.500 kg.
Vejer traileren derimod mere end 750 kg, må du kun køre med den på et kørekort kategori B, hvis vogntogets samlede vægt er mindre end 3.500 kg.
Bøde for at køre uden trailerkørekort
Overstiger anhængerens eller vogntogets totalvægt det tilladte, skal du have trailerkørekort – ellers giver det som udgangspunkt en bøde på 2.000 kr. Det kan også give bøde at køre med overvægt; bødesatsen er 75 kr. for hver procent overvægt rundet op til nærmeste beløb, som kan deles med 500. Det kan desuden medføre en betinget eller ubetinget frakendelse af dit kørekort – i så fald er det nødvendigt med generhvervelse af kørekortet. For at få kørekort til trailer, skal du gennemføre 4 teoretiske lektioner, 6 praktiske lektioner og bestå en praktisk prøve. Du kan tage trailerkørekort på cirka 4 uger (såfremt du allerede har et kategori B kørekort). LZK tilbyder B/E trailerkørekort i Odense, men du kan også tage trailer kørekort i Svendborg, hvor LZ Køreskole også har en afdeling.
Trailerkørekort kategori B+ til mellemstore vogntog
Der er to forskellige typer trailerkørekort; B+, som er en udvidelse til det almindelige kørekort, og B/E. Et B+ trailerkørekort lader dig køre med et vogntog med en vægt på op til 4.250 kg, selvom anhængeren vejer mere end 750 kg, så længe bilen er godkendt til at trække det.
Hvornår skal man have stort trailerkørekort?
Trailerkørekort B/E – også kaldet stort trailerkørekort – giver føreren ret til at køre med et vogntog, der har en totalvægt på op til 7.000 kg; vægten på anhængeren må dog ikke overstige 3.500 kg.
Skal man have trailerkørekort for at køre med campingvogn?
De letteste campingvogne vejer omkring 700 kg uden oppakning, så 750 kg-reglen er sandsynligvis irrelevant for kørsel med campingvogn. Derimod skal du først og fremmest se på, om bilen er godkendt til at trække campingvognens totalvægt, og dernæst se på, om den samlede vægt på personbil, campingvogn og oppakning er under 3.500 kg. Hvis du kan svare ja til begge dele, må du gerne køre med campingvognen, selvom du kun har almindeligt B-kørekort. Så hvornår skal man have trailerkort til campingvogn? Hvis vogntogets samlede vægt overstiger 3.500 kg, skal man have trailerkørekort til campingvogn.
Skal man have trailerkørekort for at køre med hestetrailer?
Hvis du har en meget lille hest i en meget lille hestetrailer, kan du måske holde totalvægten under 750 kg – men de fleste hestetrailere har altså en totalvægt på mellem 1.000 og 3.000 kg. Fordi det så ydermere er nødvendigt med en bil, der er godkendt til at trække så meget, vil bil, hest og trailer med relativt stor sandsynlighed overstige 3.500 kg tilsammen. Derfor vil det i de fleste tilfælde være nødvendigt med et trailerkørekort, for at køre med hestetrailer.