Forbudstavler angiver, hvilke forbud som skal overholdes i et bestemt område. Disse forbud kan inkludere mange forskellige ting.
Menu
Når du tager kørekort, er der mange færdselstavler, du skal kende til. Forbudstavlerne er nogle af disse. I Danmark er forbudstavler et vigtigt værktøj til at undgå potentielt farlige situationer og sikre, at trafikanter overholder loven. Dette gælder især, når man skal stoppe eller reducere hastigheden.
Udgivet 24-08-2022 Mads Nielsen
Inden for færdselstavler fortæller forbudstavlerne anfører, at noget er forbudt (modsat påbudstavler der fortæller om et specifikt påbud i forhold til kørsel et sted). Tavlerne angiver, hvilke forbud som skal overholdes i et bestemt område. Disse forbud kan inkludere mange forskellige ting; i nogle tilfælde gælder de kun for særlige trafikanter og kan afhænge af deres køretøj, ærinde eller tidspunktet.
Forbudstavler er cirkelformede og har (med få undtagelser) en rød kant samt et sort symbol, som anfører forbuddets art. På nogle forbudstavler er der en undertavle, som præciserer, indskrænker eller udvider forbuddets gyldighedsområde, -tidspunkt, hvilke trafikanter forbuddet indbefatter eller andet. Et forbud gælder frem til næste vejkryds, til der kommer en ophørstavle eller på den strækning, der er angivet på undertavlen.
Der opsættes normalt forbudstavler umiddelbart der, hvor eller hvorfra forbuddet gælder. Forbudstavler, som opsættes i nogen afstand fra forbuddets område, bliver udstyret med en undertavle, som angiver afstanden.
Forbudstavlen forbyder indkørsel for alle køretøjer.
Indkørsel forbudt for motorkøretøjer (indbefatter motorkøretøjer, motorredskaber, traktor og stor knallert)
Det er stadig tilladt at cykle, selvom der er forbud mod knallertkørsel.
Tavlen forbyder kørsel med køretøjer, der har en højere totalvægt end den angivne.
Forbudstavlen forbyder kørsel med vogntog, der har en højere totalvægt end den angivne.
Tavlen forbyder kørsel med køretøjer, der har højere akseltryk end det angivne.
Denne tavle forbyder kørsel med køretøjer, der har højere tryk på en aksel eller akselgruppe end det angivne.
Forbuddet gælder ikke overhaling af tohjulet cykel eller tohjulet lille knallert. Denne forbudstavle kan være forsynet med en undertavle, der angiver et tidsrum, hvor forbuddet er gældende.
Denne tavle angiver en lokal hastighedsbegrænsning for en strækning på vejen (jf. § 42). Denne hastighedsbegrænsning er den gældende, uanset hvilken vejtype, du befinder dig på, og den gælder indtil du kommer til en ophørstavle eller et skilt med en anden hastighedsbegrænsning. I nogle tilfælde kan der være en afstandsangivelse på en undertavle. Undertavlen kan også bruges til at angive, hvis hastighedsbegrænsningen kun gælder nogle køretøjer; fx. køretøjer med høj totalvægt.
Denne tavle ophæver en lokal hastighedsbegrænsning, og fartgrænsen er igen det normale for vejtypen. C 56 kan være forsynet med et “byzone”-skilt som undertavle for at minde om, at den gældende fartgrænse igen er 50 km/t.
Tavlen ophæver alle tidligere forbud på strækningen – med undtagelse af parkerings- og standsningsforbud.
Denne tavle forbyder al standsning på kørebanen, hvis det ikke er af hensyn til den øvrige trafik. Forbuddets indhold kan nærmere uddybes på en undertavle; forbuddet gælder måske kun i visse tidsrum, eller forbuddet kan også indbefatte rabatten. Bestemmelserne på tavlen gælder i kørselsretningen i den vejside, hvor den er opsat, og de gælder frem til næste vejkryds, hvis der ikke inden krydset er en anden tavle for standsning eller parkering. Det kan også angives med pile på en undertavle, hvorfra og hvortil forbuddet gælder.
En standsning defineres som enhver hensætning af bilen i mindre end 3 minutter (med eller uden fører). I færdselslovens forstand regnes det dog ikke for en standsning, hvis man på grund af tæt trafik eller som led i en manøvre i øvrigt er nødsaget til at holde stille.
Denne tavle kan også bruges som en hovedtavle.
Denne tavle forbyder al parkering på kørebanen. Forbuddets indhold kan nærmere uddybes på en undertavle; forbuddet kan være begrænset til visse tidsrum, eller forbuddet kan være udvidet til også at gælde rabatten. Bestemmelserne på tavlen gælder i kørselsretningen i den vejside, hvor den er opsat, og de gælder frem til næste vejkryds, hvis der ikke inden krydset er en anden tavle for standsning eller parkering. Det kan også angives med pile på en undertavle, hvorfra og hvortil forbuddet gælder.
En parkering bliver defineret som enhver hensætning af bilen i mere end 3 minutter (med eller uden fører). I færdselslovens forstand regnes det dog ikke for parkering, hvis man for at læsse gods på eller af, for at tage passagerer med i bilen eller sætte passagerer af holder stille i over 3 minutter.
Denne tavle kan også bruges som en hovedtavle.
Denne undertavle angiver, at forbuddet gælder både før og efter tavlen.
Denne undertavle angiver, at forbuddet begynder ved tavlen (herfra).
Denne undertavle angiver, at forbuddet ophører ved tavlen (herti).
Vedrørende forbudstavlerne UC 60, 1-3: Længden på strækningen, hvor forbuddet gælder, kan også angives ved pilespidserne.
Under den sorte tværstreg kan årsagen til, at trafikanter skal stoppe, være angivet med enten tekst eller symbol. Tavlen kan også ses ved toldsteder; her bliver ordet “STOP” erstattet med ordet “TOLD”, og under den sorte tværstreg står der “TOLD” på svensk eller tysk (grænselandets sprog).
Læs også om: standsning og parkering