Positionslys
Det er et lovkrav, at alle biler skal være udstyret med det såkaldte positionslys – men hvad er positionslys? Hvad er reglerne for positionslys? Det kan du læse meget mere om lige her, hvor vi vil gennemgå reglerne for positionslys (også kaldet parkeringslys) krydret med lidt generel information om lys og lygter. Lyder det ikke spændende? …Jo!
Hvad er positionslys?
Positionslys kaldes også parkeringslys, da det kun bruges, når bilen holder parkeret. Det er typisk to små pærer, der sidder i bilens forlygter, men det kan også være separate lygter ved siden af forlygterne. Positionslyset bruges til at advare andre trafikanter om, at der holder en stillestående bil. Når parkeringslyset er slået til, er baglygterne stadig tændt, men i stedet for almindeligt kørelys vil forlygterne være slukkede, og så er det kun de to (eller fire) små positionslygter, der lyser. På den måde kan andre se, at bilen er parkeret der – for eksempel på en mørk landevej eller hvis du holder ved en jernbaneoverskæring og venter.
Det er ikke lovligt at køre i trafikken med parkeringslys – det må udelukkende bruges, når bilen holder stille. Når positionslyset er slået til, lyser ikonet i instrumentbrættet. Det er kun nødvendigt at tænde bilens parkeringslys, hvis du holder ved en vej efter mørkets frembrud; altså ikke på en parkeringsplads eller i dagslys. Som en lille bonus sørger positionslyset for, at du ikke er helt lys-løs, hvis pæren i kørelyset sprænger.
Hvornår skal man bruge positionslys på bilen?
Hvad i alverden skal man bruge positionslys til – og hvornår? Det er ikke så tit, du får brug for parkeringslyset, der kun (som navnet antyder) skal være tændt, når bilen holder stille.
Det er sjældent, positionslyset bliver brugt i praksis, da det kun skal bruges efter mørkets frembrud, og kun hvis du holder parkeret på en strækning, hvor der kommer andre biler – ikke, hvis du holder på en parkeringsplads. Der er nogle situationer, hvor parkeringslyset dog er meget bevendt: Hvis du skal holde og vente ved en jernbaneoverskæring, en bro eller lignende i mørke, eller hvis du skal parkere i vejsiden af en travl landevej for eksempel.
Hvordan skal positionslyset bruges?
Positionslys må kun bruges på to tidspunkter; når du er ved at parkere, og når du holder parkeret. De må ikke anvendes under kørsel. Hvis du skal til at parkere, kan du tænde positionslyset for at dæmpe forlygterne, så du kan indikere over for andre, at du er ved at lave en parkering. Når du er parkeret, kan du vælge at tænde positionslyset, så andre bilister kan se, hvor du er stoppet, og kan passere sikkert forbi. Det er vigtigt at huske at skifte til nærlys, når du er klar til at køre væk igen, da positionslys ikke giver tilstrækkelig belysning.
Reglerne for positionslys
Reglerne for positionslys er ikke så svære at følge, men de er vigtige at kende. Følgende er nogle af de mest almindelige regler:
– Positionslys bør kun bruges ved standsning og parkering på trafikerede strækninger; ikke i dagslys eller på parkeringspladser
– Positionslys må ikke bruges under kørsel
– Når du forlader en parkeret position, skal du slukke positionslyset og skifte tilbage til nærlys
Generel information om lys og lygter på bilen
Du har nok luret, at parkeringslyset ikke er de eneste lygter på bilen. Her kan du få en opsummering af de forskellige lys og lygter:
Positionslys eller parkeringslys bruges udelukkende, hvis du parkerer eller stopper bilen på en mørk vej.
Kørelys er lovpligtigt at have tændt, når bilen kører – det er næsten det samme som nærlys. For både kørelys og nærlys sidder i forlygterne, skal have et hvidt eller gulligt lys og skal oplyse mindst 30 meter vej foran bilen, men det må ikke blænde modkørende.
Fjernlys skal kunne oplyse vejen minimum 100 meter foran bilen og bruges, når du kører i mørke. Husk dog at tage hensyn og blænde ned for modkørende (med undtagelse af motorvej).
Baglygter skal være røde og kunne ses fra en afstand af 300 meter.
Bremselys er også røde og skal lyse kraftigere end baglygterne. Dette signalerer til bagvedkørende, at du bremser.
Baklys tændes, når bilen sættes i bakgear. Lygten lyser hvidt bagud, så andre trafikanter kan se, at bilen kører baglæns, og så du kan se, hvor du bakker hen i mørke.
Blinklys skal være placeret, så de kan ses både forfra, bagfra og fra siden. Blinklygterne skal lyse gult eller orange, og de skal blinke med en hastighed på 60-120 blink i minuttet.
Nummerpladelygter skal oplyse nummerpladen, så den kan ses fra 20 meters afstand.
Tågelygter er ikke lovpligtige, så det er ikke alle biler, der har dem. Tågelyset er tydeligere end bilens almindelige lygter, og tågelygterne bør kun være tændt i tåge, sne og regn.
Forskellen på positionslys, kørelys og nærlys
Du burde have styr på positionslyset nu; parkeringslys, der kun bruges, når bilen holder stille i mørke. Det er ikke lovligt at køre med positionslys – det er derimod lovpligtigt at have kørelyset tændt. Kørelys og nærlys er i de fleste tilfælde det samme, men mange nyere biler skelner mellem kørelys og nærlys; kørelyset tænder automatisk, men der er kun lys i forlygterne og ikke i baglygterne. Denne type kørelys er udelukkende beregnet til kørsel i dagslys – altså hverken i mørke, regn eller tåge. Man skal aktivt tænde for nærlyset, hvis man gerne vil have lys i baglygterne.
De slukkede baglygter er et EU-påfund; målet var at nedbringe bilernes energiforbrug, men LED-pærerne i baglyset forbruger minimal energi, som bilen alligevel genererer, så det er meget begrænsede besparelser. Til gengæld har mange oplevet farlige eller ubehagelige situationer, der opstår, fordi en bil har kørt med slukkede baglygter. Så hvis du overhovedet er i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at tænde baglyset – så tænd det hellere for en sikkerheds skyld.
Når du slår nærlyset til, tænder baglygterne. Derfor er det lovpligtigt at køre med nærlys efter mørkets frembrud – ikke bare med kørelys. Når gadelygterne tænder, skal dit baglys også være det. Der er ikke nogen forskel på lyset i forlygterne ved nærlys og kørelys – den eneste forskel er, at baglygterne tænder.
Er der positionslys på trailer?
Der er ikke kun regler for, hvor hurtigt man må køre med trailer; der er også regler for lygter og reflekser. Som du lige har lært, sidder positionslyset i forlygterne; en trailer har ingen forlygter, og dermed heller ikke parkeringslys – men! Ud over baglygter (der ligesom på andre køretøjer skal være røde og kunne ses fra mindst 300 meters afstand) skal der være refleksbånd eller gule reflekser på siden af anhængeren samt mindst to røde reflekser bagpå og mindst to hvide reflekser foran på traileren. Disse reflekser gør det nemmere at se en trailer i mørke.