Fartgrænsen i en rundkørsel er 20-30 km/t. Allerede i fremkørslen mod rundkørslen bør du køre med denne hastighed, så du kan orientere dig ordentligt og har mulighed for at stoppe helt for tværgående trafik.
Menu
Rundkørsler er en type kryds, hvor trafikken kører rundt om en central ø, hvilket betyder, at du frit kan vælge mellem et antal veje, når du først er i rundkørslen, uden du behøver at krydse andres vejbane. Det giver typisk et bedre trafikflow og kan være med til at øge sikkerheden - specielt i kryds med dårligt udsyn.
Udgivet 29-06-2022 Mads Nielsen
En af de vejtyper, du kommer til at møde, når du tager kørekort, er rundkørslen. Du ved garanteret godt, hvad en rundkørsel er – men lad os lige tage den, så alle er med:
Rundkørsler er en type kryds, hvor trafikken kører rundt om en central ø, hvilket betyder, at du frit kan vælge mellem et antal veje, når du først er i rundkørslen, uden du behøver at krydse andres vejbane. Det giver typisk et bedre trafikflow og kan være med til at øge sikkerheden – specielt i kryds med dårligt udsyn.
Der er nogle grundregler, du skal følge, når du kører i en rundkørsel. De kan inddeles i følgende kategorier:
Det er vigtigt, du kan nå at overskue trafikken i rundkørslen og kan nå at stoppe helt, hvis der kommer trafik, og derfor skal du køre frem mod rundkørslen med en passende lav hastighed (20 til 30 km/t) – det samme gælder for kørsel i rundkørslen.
Hvis du vurderer, at du ikke vil være til gene for den tværgående trafik, kan du fortsætte ind i rundkørslen uden at stoppe helt op. Husk at orientere dig grundigt, før du kører ind i rundkørslen!
OBS! Når du kommer til en rundkørsel, har du altid ubetinget vigepligt for trafikanter, der allerede kører rundt i rundkørslen. Det vil sige, at du ikke må køre ind i rundkørslen, før du ikke er til gene for tværgående trafik. Læs mere om vigepligt her.
Der er mange ting at være opmærksom på i en rundkørsel, og derfor er det mega vigtigt at orientere sig – grundigt! Når du kører frem mod rundkørslen, skal du orientere dig godt og sikre dig, at der ikke er tværgående trafik.
Når du kører ud af en rundkørsel, har du ubetinget vigepligt for eventuelle cyklister og fodgængere – så her skal du også orientere dig godt (spejl, spejl, skulder), inden du kører ud af rundkørslen.
Alle skal altid køre højre rundt i rundkørslen – altså imod urets retning. Fodgængere er undtaget af denne regel, så sørg for at orientere dig til begge sider.
Faktisk er ordet “rundkørsel” slet ikke nævnt i Færdselsloven, og det efterlader mulighed for fortolkning, når det kommer til placering i rundkørslen. Din placering i rundkørslen afhænger af, hvor du skal køre fra.
Hvis du skal køre fra ad 1. vej (afkørsel) i rundkørslen, skal du følge samme procedure som ved et højresving:
Hvis du skal fortsætte rundt i rundkørslen for at komme ud ad en anden afkørsel:
Der er mange grunde til, at rundkørsler er blevet et populært element set fra et trafikal infrastruktur-synspunkt. Rundkørslerne giver nemlig:
Rundkørslerne giver en glidende afvikling af trafikken, hvorimod lyskryds kan være røde på tidspunkter, hvor der ikke er krydsende trafik. Det betyder færre unødvendige stop og start, hvilket igen giver mindre støj og forurening. På grund af den lave hastighed i rundkørslen betyder også, at eventuelle ulykker er mindre alvorlige end ved ulykker i trafikkryds, og det ser ud til, at den stigende mængde rundkørsler er en medvirkende årsag til, at antallet af dødsulykker er faldet de seneste år, da de har erstattet nogle af de farlige kryds.
Se også denne video fra Vejdirektoratet: