×

Menu

Kontakt os
tlf. 60 83 98 89 eller
på mail info@lzk.dk

Brug af mobil under kørsel

I dagens samfund er mobiltelefonen blevet en integreret del af vores daglige liv, men når det kommer til bilkørsel, er opmærksomhed på vejen kritisk. Distraheret kørsel, især forårsaget af brug af mobiltelefoner, er en voksende bekymring for trafiksikkerheden.

Risici ved brug af håndholdt mobil under kørsel

Det tager kun et øjeblik med blikket væk fra vejen for at skabe en farlig situation. Når du bruger din mobiltelefon under kørslen, er du ikke bare uopmærksom; du sætter dit eget og andres liv på spil. Forskning har vist, at selv kortvarig distraktion, som at tjekke en tekstbesked, markant øger risikoen for ulykker.

Hvad siger Færdselsloven?

I Danmark, og mange andre lande, er det direkte forbudt at bruge håndholdt mobiltelefon og lignende enheder under kørslen. Det gælder for en bred vifte af køretøjer – fra personbiler og motorcykler til cykler og el-løbehjul. Hvis du bliver taget i at bruge din mobil håndholdt, mens du kører, kan det resultere i et klip i kørekortet, en heftig bøde, og yderligere afgifter til Offerfonden. Og dette gælder også, selv hvis du står stille i trafikken, for eksempel ved rødt lys eller i kø. Sikkerheden og loven kræver, at du holder ind til siden og standser helt, hvis du skal bruge din mobil.

Færdselslovens § 55a

“Førere af køretøjer må ikke benytte håndholdt teleudstyr eller andre håndholdte kommunikationsapparater under kørslen.”

Hvis du bruger håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere eller lignende under kørslen, resulterer det i et klip i kørekort. Derudover pålægges der en bøde på 1.500 kr., og du skal indbetale 500 kr. til Offerfonden.

Vær opmærksom på, at det er ulovligt at håndtere sådant udstyr under kørslen, også selvom det er slukket eller ikke forbundet til internettet.

Det koster brug af mobil under kørsel

At lade hånden hvile på mobilen under kørslen kan hurtigt blive en dyr affære.

  • Hvis du kører i en bil, lastbil, bus, på en stor knallert eller motorcykel og bliver snuppet med mobiltelefonen i hånden, vil det ikke blot koste dig et klip i kørekortet. Din pengepung vil også føle det, med en bøde på 1.500 kroner, plus et tillæg på 500 kroner, som går direkte til Offerfonden.
  • Kører du på en lille knallert, må du også punge ud med 1.500 kroner.
  • Og for cyklister, el-løbehjulsentusiaster eller førere af andre små motoriserede køretøjer, lyder regningen på 1.000 kroner.

Det er priser, der burde få enhver til at overveje to gange, inden mobiltelefonen tages i hånden under kørslen.

Sådan undgår du fristelsen

I en ideel verden ville ingen af os føle behovet for at tjekke vores telefoner, mens vi kører. Men i praksis kan fristelsen være stor. Der er dog måder at undgå det på:

  • Sæt din telefon på “Kør ikke”-tilstand eller “Ikke forstyr”-tilstand.
  • Anvend en håndfri enhed, hvis du absolut skal tage et opkald.
  • Hvis du skal bruge din mobil, planlæg stops hvor du sikkert kan parkere og bruge telefonen.
  • Informér dine venner, familie og kollegaer om, at du ikke vil svare opkald eller beskeder mens du kører.

Vores fælles ansvar

Det er vores fælles ansvar som trafikanter at holde vores opmærksomhed på vejen og ikke lade os distrahere af mobiltelefoner. Ikke alene for vores egen sikkerheds skyld, men for alle på vejen. At udvise agtpågivenhed og hensynsfuld adfærd er grundlaget for at forhindre farlige situationer og ulykker.

Lad os sammen gøre veje sikrere ved at holde mobiltelefonerne væk og fokus skarpt på det, der sker på vejen. Sikker kørsel er ingen tilfældighed; det er et valg, vi alle bør træffe hver eneste gang vi sætter os bag rattet. Lad os vælge sikkerheden først – hver gang.

Oftest stillede spørgsmål

Image