Synsfri sammenkobling
Når vi taler om synsfri sammenkobling, handler det i bund og grund om muligheden for at tilslutte en bil og et anhængerredskab (fx trailer eller campingvogn) uden at skulle en tur omkring synshallen først. Det gør det nemmere og mere fleksibelt at tage sin trailer med på farten, så længe begge køretøjer opfylder nogle basale krav.
Hvad betyder synsfri sammenkobling?
Synsfri sammenkobling betyder, at du kan koble din trailer, campingvogn eller anden anhænger til bilen uden at skulle forbi synshallen for godkendelse, hver gang du skifter anhænger. Så længe både bilen og traileren er registreret til synsfri sammenkobling, og de opfylder de nødvendige krav til vægt og udstyr, er det bare at spænde på og køre. Synsfri sammenkobling er altså en løsning, der sparer både tid og penge, da du undgår ekstra syn.
Altså, din bil og trailer og/eller campingvogn skal ikke synes sammen så længe de har synsfri sammenkobling. Har du derimod en speciel bil eller trailer, hvor de ikke sammenkobles traditionelt, som kræver speciel tilpasning, så skal hele vogntoget synes sammen.
Synsfri sammenkobling er især en fordel, hvis du ofte bruger forskellige trailere til den samme bil eller ønsker en nem løsning, hvor registreringen allerede tager højde for, at bil og trailer passer sammen uden behov for yderligere godkendelser.
Hvordan fungerer synsfri sammenkobling?
Synsfri sammenkobling er en god løsning, når bilen og anhængerredskabet er kompatible, og det bliver registreret i systemet, at de kan kobles sammen uden yderligere godkendelse. For eksempel kræver det ikke et ekstra syn at sætte en synsfri godkendt trailer på en bil, hvis både bil og trailer er indrettet og registreret til synsfri sammenkobling.
Hvad kræver synsfri sammenkobling?
For biler, der er under 8 år gamle, er der ofte brug for en erklæring om montering af tilkoblingsanordning, som et godkendt værksted kan hjælpe med at udfylde. Når det er gjort, er bilen klar til synsfri sammenkobling, og du kan slippe for ekstra syn. Men har du en ældre bil, som kræver træk? Så skal du en tur forbi synshallen, hvor de registrerer ændringen i Motorregistret, før du kan komme ud på vejene.
Hvis du vil vide mere om processen, kan du finde flere detaljer hos Motorstyrelsen her.
Lastbiler og synsfri sammenkobling
For de tunge køretøjer gælder også regler om synsfri sammenkobling. Lastbiler med en tilladt totalvægt på over 3.500 kg kan kobles sammen med påhængskøretøjer, hvis de er registreret til det formål. Det kræver, at de opfylder specifikke krav til indretning og udstyr – og her skal registreringsattesterne for både lastbil og trailer være med på køreturen. Du kan læse mere om reglerne for lastbiler hos Retsinformation her.
Hvornår er synsfri sammenkobling en fordel?
Synsfri sammenkobling kan være en fordel, når du ofte skifter trailer mellem forskellige køretøjer eller bare ønsker en fleksibel løsning uden ekstra syn. Men husk, at det kun gælder, så længe traileren og køretøjet matcher, og reglerne omkring vægt og udstyr overholdes.
Med synsfri sammenkobling er det bare at sætte traileren på krogen og køre afsted, så længe papirerne er i orden og traileren matcher bilen!
Ofte stillede spørgsmål om synsfri sammenkobling
Hvad betyder det, at min trailer er godkendt til synsfri sammenkobling?
Når din trailer er godkendt til synsfri sammenkobling, betyder det, at du kan koble den til en bil, som også er godkendt til synsfri sammenkobling, uden at skulle forbi synshallen. Så længe traileren matcher bilen ift. vægt og øvrige specifikationer, er du klar til at køre.
Skal jeg have bilen synet, hvis jeg monterer en trækkrog?
Det afhænger af bilens alder. Hvis bilen er under 8 år gammel, kan du få monteret trækkrogen og lave en erklæring om montering, som registreres i Motorregistret – så slipper du for syn. Er bilen ældre, skal du have bilen synet, når trækket monteres.
Hvorfor står der “Nej” ud for tilkoblingsanordning på min bil, når jeg har synsfri sammenkobling?
Synsfri sammenkobling og tilkoblingsanordning er to forskellige ting i registreringen. Synsfri sammenkobling betyder, at din bil og trailer må kobles sammen uden syn, men for at få tilkoblingsanordningen til at stå på “Ja,” skal værkstedet registrere dette korrekt i Motorregistret. Mangler det, kan du få det rettet i en synshal.
Kan jeg selv montere en trækkrog og få synsfri sammenkobling?
Ja, men hvis du selv monterer trækket, kræver det, at trækket overholder bilens typegodkendelse, og at du har dokumentation, fx en typeplade med trækkets specifikationer. Derefter skal du en tur forbi synshallen, hvor de registrerer ændringen, så synsfri sammenkobling kan blive gyldig.
Kan jeg køre med en udenlandsk trailer, hvis min bil er registreret til synsfri sammenkobling?
Nej, synsfri sammenkobling gælder kun for danske trailere, der opfylder de danske krav. For at køre med en udenlandsk trailer skal traileren som minimum opfylde vægt- og bremsekravene samt være godkendt i det land, den er registreret.
Hvad gør jeg, hvis jeg køber en trailer, der ikke er godkendt til synsfri sammenkobling?
Hvis traileren ikke er godkendt til synsfri sammenkobling, skal den gennemgå et syn, før du kan registrere den til det formål. Når det er gjort, kan den kobles synsfrit på biler, der også er registreret til det.
Hvad betyder synsfri sammenkobling for vægten på min trailer?
Vægten er afgørende. Ved synsfri sammenkobling må trailerens faktiske vægt ikke overskride bilens tilladte trækkapacitet. Du kan finde denne oplysning i bilens registreringsattest under tilladt totalvægt for anhængere.
Kan jeg bruge en synsfri sammenkobling til at transportere tungt gods?
Ja, så længe traileren og bilen tilsammen holder sig inden for de vægtgrænser, der er angivet i bilens registreringsattest. Det er vigtigt at være opmærksom på både bilens og trailerens maks. tilladte vægt og belastning for at undgå bøder og sikkerhedsrisici.