×

Menu

Kontakt os
tlf. 60 83 98 89 eller
på mail info@lzk.dk

Hvor hurtigt må man køre med trailer?

Hvor hurtigt må man køre med trailer? Det er et spørgsmål, som mange bilister gerne vil have svar på. I denne blog post giver vi dig et overblik over reglerne for hastighed med trailer og campingvogn i Danmark. Vi forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du kører med disse typer af påhængskøretøjer. Du kan læse om fartgrænser, fartbøder og meget mere!

Den ultimative guide til hvor hurtigt må man køre med trailer

Hvor hurtigt må man køre med trailer? Her vil vi give dig svar på netop dette spørgsmål. Vi vil fortælle dig, hvad de forskellige fartgrænser er for biler med trailer og campingvogn, reglerne for hastighed med tempo-godkendte påhængskøretøjer samt anbefalinger til, hvad du bør overveje, når du kører med anhænger.

Regler for kørsel med trailer eller anden anhænger

For der er faktisk mange regler specifikt for køretøjer med anhænger. Du skal blandt andet være opmærksom på, hvor tung en anhænger din bil er godkendt til at trække, og hvor mange kilometer i timen du må køre med den påhængte vogn. Vi inddeler påhængskøretøjerne i almindelige og tempo-godkendte trailere og campingvogne.

Tilladt hastighed med almindelig trailer eller campingvogn

Almindelige påhængskøretøjer er ikke beregnet til at køre hurtigere end 80 km/t, og det gælder både på motorvejmotortrafikvej og landevej. I byzone er fartgrænsen 50 km/t., og hvor der er forbudstavler med en lokal hastighedsbegrænsning, skal denne naturligvis overholdes. 1. januar 2020 blev hastighedsgrænsen for køretøjer med anhænger på lande- og motortrafikvej hævet fra 70 til 80 km/t.

Fartgrænser i Danmark for biler med almindelig anhænger samt varebiler og minibusser:

  • 80 km/t på motorveje
  • 80 km/t på motortrafikveje og landeveje
  • 50 km/t i byzoner

Tilladt hastighed med tempo-godkendt trailer eller campingvogn

Den 1. april 2016 vedtog Folketinget en ændring af fartgrænserne i færdselsloven med inspiration fra den tempo-100-ordning, de har i Tyskland. Tempo-godkendte påhængskøretøjer må køre hurtigere end almindelige trailere og campingvogne. På motorveje må du køre 100 km/t med en tempo-godkendt vogn, og på landeveje uden for byzone må du køre 80 km/t. I byzone gælder stadig 50 km/t. Der er nogle krav til tempo-godkendte trailere og campingvogne; blandt andet skal påhængskøretøjet synes hvert andet år.

Fartgrænser for biler med tempo-godkendt anhænger samt tempo-godkendte varebiler og minibusser:

  • 100 km/t på motorveje
  • 80 km/t på motortrafikveje og landeveje
  • 50 km/t i byzoner

Lokal hastighedsbegrænsning

Når du kører med trailer, må du som udgangspunkt køre med den hastighed, der er skiltet – dog må du aldrig køre hurtigere end hastighedsgodkendelsen på din anhænger. Det vil sige, at du må køre efter den lokale hastighedsbegrænsning det meste af tiden, med mindre hastigheden overstiger 80 km/t for almindelig trailer og campingvogn og 100 km/t for tempo-godkendt påhængskøretøj. Men du må endelig ikke glemme, at dit vogntog (bil + anhænger) har en længere bremselængde, så brug din sunde fornuft, når du kører med trailer eller campingvogn.

Anbefaling til hastigheden med campingvogn eller trailer

At have trailerkørekort og kunne køre med en campingvogn er befriende. Når du kører med en campingvogn eller trailer, skal du altid være opmærksom på, at din bremseafstand forlænges markant. Så det er vigtigt, at du ikke kører så hurtigt, at du ikke har tid til at stoppe – selvom anhængeren er godkendt til hastigheden.

Fartbøder og klip i eller betinget frakendelse af kørekort

Hvis du overtræder fartgrænserne, kan det give store bøder. Og hvis du overskrider fartgrænsen med 30%, udløser det et klip i kørekortet, og overskrider du den tilladte hastighed med 40%, får du en betinget frakendelse af kørekortet og skal derfor op til ny teori- og køreprøve for at generhverve dit kørekort. Så husk altid at overholde de gældende fartgrænse – uanset om du kører med anhænger eller ej. Skulle det alligevel smutte, tilbyder LZK naturligvis også generhvervelse af kørekort.

Hvis du ikke er en haj til hovedregning, der lynhurtigt kan udregne en hastighedsoverskridelse på 30% eller 40%, har vi lavet et overblik over, hvilke hastigheder der udløser henholdsvis fartbøde, klip i kørekortet og betinget frakendelse af kørekortet – og ja, vi har brugt en lommeregner til at lave udregningerne. Vi har også lavet en oversigt over fartbøder, hvis du vil vide mere.

Fartgrænser med trailer

Fartgrænse og bøder for kørsel med trailer eller campingvogn i byzone

Tilladt hastighed: 50 km/t

Fartbøde: 51-65 km/t

Fartbøde og klip (30%<): 66-70 km/t

Fartbøde, klip og betinget frakendelse (40%<): 71 km/t +

Fartgrænse og bøder for kørsel med trailer eller campingvogn på landevej

Tilladt hastighed: 80 km/t

Fartbøde: 81-104 km/t

Fartbøde og klip (30%<): 105-112 km/t

Fartbøde, klip og betinget frakendelse (40%<): 113 km/t +

Fartgrænse og bøder for kørsel med almindelig trailer eller campingvogn på motorvej

Tilladt hastighed: 80 km/t

Fartbøde: 81-104 km/t

Fartbøde og klip (30%<): 105-112 km/t

Fartbøde, klip og betinget frakendelse (40%<): 113 km/t +

Hastighed med trailer på motorvej med tempo-godkendt trailer (og campingvogn)

Tilladt hastighed: 100 km/t

Fartbøde: 101-130 km/t

Fartbøde og klip (30%<): 131-140 km/t

Fartbøde, klip og betinget frakendelse (40%<): 141 km/t+

Oftest stillede spørgsmål

Hvor hurtigt må man køre med trailer?
Hvornår må man køre 80 med trailer?
Hvor hurtigt må man køre med lille trailer?
Hvilke trailere må køre 100?
Hvor hurtigt må bil med trailer køre på motorvej?
Hvor stor trailer må man køre med B-kørekort?
Image